Un calculator, numit şi computer sau ordinator, este o maşină de prelucrat date şi informaţii conform unei liste de instrucţiuni numită program. Calculatoarele care sunt programabile liber şi pot, cel puţin în principiu, prelucra orice fel de date sau informaţii se numesc universale (engleză: general purpose, pentru scopuri generale). Calculatoarele actuale nu sunt doar maşini de prelucrat informaţii, ci şi dispozitive care facilitează comunicaţia între doi sau mai mulţi utilizatori, de exemplu sub formă de numere, text, imagini, sunet sau video, sau chiar toate deodată (multimedia).
Ştiinţa prelucrării informaţiilor cu ajutorul calculatoarelor se numeşte informatică (engleză: Computer Science). Tehnologia necesară pentru folosirea lor poartă numele Tehnologia Informaţiei, prescurtat IT (de la termenul englezesc Information Technology).
În principiu, orice calculator care deţine un anumit set minimum de funcţii (altfel spus, care poate emula o maşină Turing) poate îndeplini funcţiile oricărui alt asemenea calculator, indiferent că este vorba de un PDA sau de un supercalculator. Această versatilitate a condus la folosirea calculatoarelor cu arhitecturi asemănătoare pentru cele mai diverse activităţi, de la calculul salarizării personalului unei companii până la controlul roboţilor industriali sau medicali (calculatoare universale).
Calculatoarele de astăzi vin în forme şi prezentări diverse. Probabil cel mai familiar este calculatorul personal şi varianta sa portabilă (denumită în engleză laptop sau notebook). Însă cea mai răspândită formă este acea a calculatorului integrat (engleză: embedded), adică înglobat complet în dispozitivul pe care îl comandă. Multe maşini şi aparate, de la avioanele de luptă până la aparatele foto digitale, sunt controlate de calculatoare integrate. Un alt exemplu este calculatorul de bord al automobilelor.Aceste replici nu sunt ale mele,ci wixipedia are toate drepturile asupra lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu